Svenskbygderna
Söndag 20 juni
Wabasha (Minnesota) – Apple Valley (Minnesota)
Innan vi lämnade campingplatsen denna morgon erbjöds jag att köra en bit i campingvärdens dotters Hummer (exklusiv stadsjeep). Hon var bara 15 år gammal men redan ägare till en bil i halvmiljonklassen. Ganska så fantastiskt tyckte jag!
Klimatet hade blivit något svalare ju längre upp i Minnesota vi åkte, och landskapet förändrades till ett med mer barrskog och sjöar. Det förde lätt tankarna till Sverige. Vi körde en kort stycke österut och korsade Mississippifloden tillbaka till Wisconsin. Där låg en liten ort kallad Stockholm, med endast 97 invånare. Staden hade grundats i 1800-talets mitt av svenska nybyggare i dessa trakter. Svenska flaggor vajade jämte amerikanska, och det fanns småaffärer där det såldes svenskt kaffe, lingonsylt och pepparkakor. Många människor i både Wisconsin och Minnesota är blonda och blåögda och har skandinaviska eller tyska förfäder.
Efter att ha besökt Stockholm åkte vi tillbaka över floden till Minnesota, in i den natursköna St. Croix (kråjj)-dalen. Hela detta område kallas av lokalbefolkningen för ”The Swedish Cirle” vilket refererar till det höga antal svenskar som bosatte sig där under 1800-talets mitt. Vi besöker en pyttestad nämd ”Scandia”, där en svensk hembygdsgård och kyrka finns. Mataffären har dalahästar målade på fönstren och det finns svensk mat att köpa. I ”Lindstrom” står vägskyltar på både svenska och engelska, många affärer drivs av svenskättlingar och stadens vattentorn har designen av en enorm, gammaldags svensk kaffepanna med texten ”Välkommen Till Lindström”. Svenska flaggor finns överallt. Många bondgårdar och hus har vita knutar och förefaller vara målade med Falu rödfärg.
Det var även i dessa trakter som Vilhelm Moberg hämtade inspiration till sina böcker om utvandrarna Karl-Oscar och Kristina Nilsson. De lämnade sina hemman i ett fattigt småland under mitten av 1800-talet. Moberg cyklade omkring i trakterna under 1947 och talade med svenskar och svenskättlingar om livet under pionjärdagarna. Om man någonsin läst Mobergs fyra böcker i utvandrarserien eller om man sett Jan Troells filmer känner man igen sig vid flera namn på platser. Vi besöker ”Stillwater”, platsen där utvandrarsällskapet först anländer med ångbåt. ”Taylors Falls” är staden som ligger närmast familjen Nilssons nybygge, och det är i dess handelsbod Karl Oscar inhandlar förnödenheter. Vi åker även förbi ”Chisago Lake”, eller ”Swede Lake”. Sjöns namn är en förvrängning av Indianamnet ”Ki-Chi-Saga”, och det var där de småländska utvandrarna byggde sitt nya hem. Utanför Lindstrom finns ett restaurerat hus från 1880-talet kallat ”Nya Duvemåla” ämnat att efterlikna familjen Nilssons nybygge. Det står en staty av Karl-Oscar och Kristina rest i Lindstrom, och även Vilhelm Moberg är avbildad som staty i ”Chisago City”. Det går en vandringsled som heter ”Moberg trail” i trakterna runt Chisago Lake. Hela området är väldig attraktivt för den som vill känna historiens vingslag.
Efter att ha utforskat svenskbygderna åkte vi sydösterut mot storstaden Minneapolis. Grundplanen var att campa utanför Walmart, vilket låg på bekvämt avstånd till morgondagens attraktion, ”Mall of America”, USAs största köpcenter. Detta rekommenderades dock inte av expediten på kundservice. Det var inte tillåtet att parkera över natten just här, och polisen patrullerade regelbundet. Det brukar också vara kombinerat med större risker att fri-campa utanför storstäder, så vi var tvungna att hitta en campingplats. Det var dock lättare sagt än gjort; åtskilliga campingplatser vi ringde var antingen fullbokade eller så svarade de inte. Vi chansade slutligen på en närliggande ”campground” och det fanns plats. Vi kom fram cirka klockan 10 på kvällen. Det här var en så kallad ”State park”. De håller oftast hög standard. Det kostade 32.50$ för ”full hookup”, och det fanns trådlöst internet.
//Simon